Gastronomija

Multikulturalnost Istre se najviše osjeća u njenoj gastronomiji koja je nastala pod utjecajem talijanskog, germanskog i slavenskog etnosa, ne zanemarujući pri tom svoje mediteransko okruženje.

Multikulturalnost Istre se najviše osjeća u njenoj gastronomiji koja je nastala pod utjecajem talijanskog, germanskog i slavenskog etnosa, ne zanemarujući pri tom svoje mediteransko okruženje.

Talijanski utjecaj se najviše osjeća u jelima spravljenim od ribe, školjki, rakova, škampa i ostalih plodova mora, a pogotovo u kombinaciji s tjesteninom, dok se drugi utjecaji najviše osjećaju u ruralnoj kuhinji.
Ono što, međutim, daje poseban značaj našoj kuhinji je korištenje visokokvalitetnih namirnica u pripremi hrane kao što je: istarski pršut, tartufi i čuveno istarsko maslinovo ulje, koje se smatra jednim od najboljih na svijetu te, u zadnje vrijeme, dobiva najviše ocijene na međunarodnim smotrama.

ISTARSKO MASLINOVO ULJE

Otkrijte u vrhunskom istarskom maslinovom ulju intenzivne okuse i mirise, otkrijte zbog čega je tridesetak istarskih maslinovih ulja našlo svoje mjesto u najprestižnijim svjetskim vodičima Slow food i L’extravergine.

U istarskom ćete vrhunskom ulju otkriti mirise svježe pokošene trave, začina, artičoka, zelene rajčice, jabuke i badema ali i plemenitu gorkost koja potvrđuje istinsko djevičanstvo ulja.

DEGUSTACIJA : OBITELJ TANGER – Munida 4a, Medulin Radno vrijeme: 17-20 h, tel. 576 445, 091 205 13 81, silvano.tanger@ gmail.com OBITELJ CRNOBORI – Kaštanjež 2, Banjole Radno vrijeme: 9-12 h, 18-21 h, tel. 573 067, 098 900 44 46, mariobanjolac@gmail.com  NATURA CATTUNAR – Fucane 9, Medulin, tel. 577 475, 091 5722 435, vesna.cattunar@ gmail.com  OBITELJ JUKOPILA – Brajdine 3, Medulin, radno vrijeme: 10-13 h, 17-19 h, tel. 576 001, 091 251 87 73, emil.jukopila@gmail.com   TERRANEO – Funtana 1, Medulin, radno vrijeme: 9-22 h, tel. 095 555 2795, tomislav@terraneo.com

Istarsko vino je, kao sastavni dio dobre gastronomije, posebna priča koja se ne može ispričati jednom rečenicom ali je dovoljno reći da istarska vina nose laskave epitete kao najbolja u državi, isto kao i nekoliko restorana koji su do savršenstva doveli svoju gastronomsku i vinsku ponudu.

ŠTO KUŠATI

ISTARSKA MANEŠTRA – jedno od najtradicionalnijih jela istarske kuhinje. Radi se u principu o gustoj juhi čiji su osnovni sastojci krumpir i grah, no vješti kuhari kombinacijom ostalih sastojaka svakoj će svojoj maneštri dodati kap posebnosti i gastro čarolije. O glavnom sastojku ovisi i naziv pojedine maneštre a najčešće se u lonac u kojem se ona kuha dodaju mladi kukuruz, slanac, ječam, kiseli kupus, kisela repa ili mladi koromač. Ukoliko se u njemu našla i kost istarskog pršuta dojam će biti još upečatljiviji.

SALATA OD RAKOVICE – morska delicija u kojoj su uživali naši stari gastronomski je užitak koji i danas plijeni pozornost ljubitelja dobre hrane. Ovaj veliki rak, koji ima nježno i slatkasto meso, priprema se na mnoštvo načina, no ono je naročito prikladno za kuhanje i pripremu salata, te vrhunskih umaka za rižoto ili tjestenine.

SRDELE NA ŽARU – plava riba koja je stoljećima hranila brojne ribarske obitelji još jedan je zanimljivi morski okus Istre kojeg morate doživjeti tijekom svog boravka na Medulinskoj rivijeri. Najčešće se pripremaju na najjednostavniji način – iz ribarske mreže direktno na gradele, a ukoliko vam se ukaže prilika ne propustite kušati i srdele na savor. Osim što su ukusan srdele su zbog brojnih nutrijenata i vrijednih sastojaka i jedan od najzdravijih jadranskih zalogaja.

CRNI RIŽOTO OD SIPA – plitko kamenito dno toplog mora uz našu obalu ribarima je od davnina obećavalo bogat ulov sipa, morskih glavonožaca koji imaju posebno mjesto u tradicionalnoj istarskoj kuhinji. Mnoštvo je recepata u kojima sipe imaju glavnu ulogu, a mi vam preporučamo kušanje crnog rižota, jednostavnog jela neodoljiva okusa u koje će se u trenu zaljubiti svi ljubitelji dobre morske kuhinje.

RIBLJI BRODET – još jedno tipično ribarsko jelo koje je nekada bilo dio pučke kuhinje, a danas se redovito nalazi i u ponudi eksluzivnih restorana uz obalu Jadrana. Spravlja se od raznih kombinacija svježe ulovljene ribe, a nerijetko ćete u njemu pronaći ponekog raka ili razne plodove mora. Gotovo svaki ugostitelj ima svoj način spravljanja brodeta koji ljubomorno čuva, a poslužuje se uobičajeno uz kukuruznu krupicu, palentu s kojom tvori neodoljiv jadranski gastro spoj.

DOMAĆA TJESTENINA S UMAKOM – u gastro ponudi Istre osjeća se snažan pečat talijanske kuhinje, a njega ćete najbolje doživjeti kroz niz vrsta odličnih domaćih tjestenina koje se na našoj Rivijeri nude. Najpoznatije među njima su fuži, pasutice i tagliatele koje se spravljaju od glatkog tijesta, te tradicionalni valjušci od krumpira koje ćete pronaći pod nazivom njoki. Uz njih se sjajno sljubljuju najrazličitije vrste domaćih umaka, među kojima je najtradicionalniji umak od rajčice, luka, začina i kokošjeg mesa – žgvacet.